Aanmelding
Je meld je aan door me een email te sturen: francisco@mindandemotions.nl. Vermeld je volledige adres (of als iemand anders betaalt, het adres van die persoon) en je telefoonnummer. Je kunt ook direct aangeven op welke momenten in de week je wel en niet af kunt spreken. Ik mail je dan een aantal afspraakopties voor een eerste gesprek. Tijdens het eerste gesprek kiezen we dan een vast afspraakmoment voor de vervolgafspraken.
Tarieven en vergoedingen
Als je graag van een kortingstarief gebruik wilt maken, geef dat dan direct per email of in het eerste gesprek aan. Ik ga anders uit van het standaardtarief. Een overzicht van mijn tarieven vind je hier.
Er zijn geen vergoedingsmogelijkheden. De therapiesessies worden ook niet vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
Gesprekken
Een therapiesessie duurt 45 minuten. In de sessie zitten we in een gespreksopstelling. Als een gelijkwaardige gesprekspartner (dus niet als een coach, docent of therapeut die het beter weet) luister ik mee naar wat je brengt, ik probeer me in je te verplaatsen, ik leef mee en ik reageer. Kortom, ik ben empathisch. Als ik dit uitleg aan cliënten, dan hoor ik soms de zorg dat teveel empathie niet goed voor ze zou zijn. En cliënten kunnen bang zijn dat empathie betekent dat ik als therapeut confrontaties uit de weg zou gaan en me zou beperken tot vriendelijk ja knikken. Ten eerste helpt empathie juist om moeilijke gevoelens te confronteren en er niet aan voorbij te gaan. Ten tweede ben ik niet alleen empathisch aan het ‘volgen’. Ik ‘leid’ ook door soms het initiatief te nemen om stil te staan bij dingen die mij opvallen. Als ik bijvoorbeeld het gevoel bij een cliënt heb dat een interne criticus een diep verlangen het zwijgen oplegt, dan blijf ik niet stil. Dan benoem ik mijn vermoeden en ik nodig uit om samen stil te staan bij wat er gebeurt. Ik kan dan een oefening voorstellen om hier rond te werken.
Eerste gesprek
In het eerste gesprek kun je al je vragen kwijt. Ook heb je natuurlijk de mogelijkheid om te voelen of er een klik is. Een duidelijke klik kan soms wat tijd vragen, maar over het algemeen is het beter verder te zoeken naar een geschikte therapeut als je bij het eerste gesprek niks van een klik merkt.
Ik laat het aan jou wat je in het eerste gesprek allemaal wilt bespreken. Het is mijn ervaring dat het eerste gesprek te kort is om al je problemen te bespreken en van mij precies te horen hoe deze problemen met mijn vorm van therapie geadresseerd kunnen worden. Mijn suggestie is om vantevoren te bedenken wat je uit het gesprek wilt halen. Gaat het je er vooral om een gevoel te krijgen van ons contact? Weet je al veel van therapievormen, en wil je horen hoe cliëntgerichte/emotiegerichte therapie precies in elkaar zit? Wil je weten of je met jouw klachten bij terecht kunt?
Om een frequent misverstand te voorkomen: ook het kennismakingsgesprek breng ik in rekening, het is niet gratis.
Verder na het eerste gesprek?
Na het eerste gesprek kun je besluiten niet verder af te spreken. Dat kan natuurlijk als je geen klik voelt of als er een andere reden is dat je niet verder wilt. Soms willen mensen alles ook laten bezinken. Of soms willen mensen nog andere therapeuten uitproberen. Dat is allemaal prima wat mij betreft. Ik heb geen verwachtingen. En je bent altijd welkom om in de toekomst een nieuwe afspraak te maken.
Soms hebben mensen voor of tijdens het eerste gesprek al het besluit genomen om therapie bij mij te beginnen. Dat kan natuurlijk. Dan maak ik graag direct vaste afspraken voor de komende maand.
Soms voelen mensen dat er weliswaar een klik is, maar dat ze nog niet kunnen beslissen of ze therapie willen beginnen. Er zijn nog veel vragen open. Hoe kan deze therapie mij helpen? Wat zijn realistische doelen? Met welke problemen wil ik aan de slag? Wat van mijn kindertijd werkt door in de klachten die ik nu ervaar? Hoeveel gesprekken zijn er nodig? Hoe is deze therapie anders dan de vorige therapie die ik had? Mijn suggestie is dan om er 2-4 gesprekken voor uit te trekken om samen de case formulation op te stellen, en daarmee al deze vragen te beantwoorden (zie hieronder: case formulation).
Case formulation
De therapie beginnen we door samen een case formulation op te stellen. Een case formulation is een soort overzicht waarin je het verband ziet tussen je klachten, je patronen (coping), onderliggende emotionele pijn (core pain) en belangrijke pijnlijke ervaringen uit je jeugd.
We gebruiken de case formulation als een routekaart: het laat duidelijk zien waar de belangrijkste pijnpunten zitten, en stelt ons in staat om te kiezen waar we als eerste mee aan de slag willen.
Op basis van de case formulation en jouw hulpvraag kan ik een inschatting maken van het aantal sessies dat we ongeveer nodig zullen hebben (zie verder: aantal benodigde sessies).
Aan de hand van de case formulation kan ik tegelijk ook uitleggen hoe emotiegerichte therapie eruit ziet.
De fase van de case formulation duurt doorgaans 2-4 gesprekken. Hoe complexer je klachten of je levensgeschiedenis, hoe meer tijd we nodig hebben voor de case formulation. Ook hebben we meer tijd nodig als je snel dissocieert of als je snel wantrouwen of onveiligheid voelt naar je therapeut (dit is vaak het geval bij ernstig hechtingstrauma). In dat geval is het belangrijk om steeds met zorg en aandacht te kijken wat je nodig hebt.
Om de zoveel sessies zullen we even terugkeren naar de case formulation om te kijken welke nieuwe inzichten we toe kunnen voegen en om te checken of we nog op de goede weg zitten. Ook kunnen we dan een nieuw focuspunt kiezen als we dat willen.
Het tweede keuzemoment
Als we de case formulation hebben afgerond, kun je ervoor kiezen niet door te gaan.
Commitment
Als je na de case formulation besluit om verder te gaan, dan is het belangrijk dat je jezelf mentaal commit aan een psychotherapeutisch proces. Dat houdt vooral twee dingen in: het kost tijd en het heeft een eigen beloop.
Tijd: bij klachtgerichte therapie wordt in 8-10 sessies doelgericht gewerkt aan het ‘oplossen’ van klachten. Bij psychotherapie gaan we je klachten niet direct ‘oplossen’, maar we gaan contact maken met wat er onder je klachten zit. Dat is een proces dat veel meer tijd kost.
Eigen beloop: bij psychotherapie weten we niet wat we allemaal gaan tegenkomen gedurende de therapie. Ook zullen je klachten niet sessie na sessie verbeteren. Er zullen periodes zijn dat je veel verandering of verbetering voelt. En er kunnen ook periodes zijn (met name bij complexere problematiek) dat je je minder voelt. Dat hoort er bij. Het is essentieel dat jouw therapie zijn beloop kan hebben. Dit betekent echter niet dat we de therapie op zijn beloop laten. Onder andere door feedback vragenlijsten en klachtenmetingen volg ik jouw proces. En zodra het proces lijkt te stagneren, kijken we samen hoe we het proces weer vlot kunnen trekken.
Een therapiesessie
Aan het begin van de sessie vraag ik meestal waar je vandaag mee aan de slag wilt. We hebben dus niet een agenda waarbij we per sessie punten afgaan. Het idee van ervaringsgerichte therapie is dat we het meest productief werken met het thema waar je op dat moment vol van bent. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je door de vorige sessie veel bent gaan nadenken over een bepaalde periode in je leven. Dan kan dat een mooi thema zijn om op door te gaan. Je zult gaandeweg de therapie waarschijnlijk merken dat we ongeacht het thema waarmee een sessie we beginnen, vaak uitkomen bij core pain en vormende levensgebeurtenissen/belangrijke personen in je leven.
Soms kan ik wel voorstellen om met een specifiek thema bezig te gaan. Bijvoorbeeld als het thema een belangrijk doel is in de therapie, en het in meerdere sessies niet aan bod is gekomen.
Beëindiging van de therapie
We ronden de therapie af als jij het gevoel hebt dat je voldoende uit de therapie gehaald hebt. Ook kan ik je uitnodigen samen te kijken of we de therapie af willen ronden als ik het idee heb dat verdere therapie minder nodig lijkt. Ik zal nooit eenzijdig beslissen de therapie af te ronden.
Afscheid nemen van elkaar en bewust de therapie afsluiten is een belangrijk onderdeel van de therapie. Daarom nemen we hier aan het eind van de therapie ook wat tijd voor. Afhankelijk van de duur van de therapie zijn dit doorgaans 1-3 sessies.
Afbreken van de therapie
Het staat je altijd vrij om de therapie af te breken. Wel is het mijn suggestie dat we altijd een sessie de tijd nemen (nog los van de ‘afscheidsessie(s)’) om samen te kijken naar je wens om de therapie te stoppen. De belangrijkste reden is dat ik je wil helpen om in vol bewustzijn en in alle transparantie je eigen keuze te maken en je beweegredenen te communiceren naar mij toe. Een keuze maken waar je zelf achter staat en waarbij je je beweegredenen uit hebt kunnen spreken, zal je versterken (ook na de therapie). Het is een zogenaamde correctieve ervaring. Een belangrijke keuze die je impulsief maakt of waarbij je je beweegredenen voor je houdt, zal waarschijnlijk bestaande patronen en pijn bij je bevestigen. Je kunt je bijvoorbeeld in de toekomst ervoor schamen hoe je de therapie gestopt bent. En dat wil ik graag voorkomen. Therapie is niet bedoeld om oude pijn te versterken.
Frequentie van de sessies
Het is voor het therapeutisch proces belangrijk dat we elkaar regelmatig (wekelijks of om de week) en het liefst op een vast moment zien. Voor cliënten die snel vergeten wat er in de laatste sessie besproken en ervaren is, is een wekelijkse frequentie aan te bevelen. Voor cliënten bij wie een therapiesessie lang ‘na kan zinderen’ kan om de week fijn zijn.
Aantal benodigde sessies
Het aantal benodigde sessies hangt samen met je behandeldoel, met de complexiteit van je problemen en vooral met hoe productief we in therapie aan je doelen kunnen werken.
Een ruwe indicatie (dit is het aantal sessies na het opstellen van de case formulation):
- voelen waar de kern zit van je emotionele pijn die onder je klachten zit. Deze echt kunnen voelen (niet alleen over praten), kunnen verdragen en kunnen verbinden met belangrijke levensgebeurtenissen. Bewustwording van innerlijke processen die je in de weg zitten om goed bij je emoties te komen, hiermee om kunnen gaan: 10-15 sessies.
- voelen van je onderdrukte behoeften, deze uit kunnen spreken naar mensen die belangrijk zijn (geweest) in je leven: 15-35 sessies.
- verwerken van traumatische gebeurtenissen in een context waarin geen sprake was van ernstig narcistisch misbruik, emotionele verwaarlozing, vroegkinderlijk trauma of ernstige hechtingsproblematiek: 20-40 sessies.
- verwerken van ernstig narcistisch misbruik, emotionele verwaarlozing, vroegkinderlijk trauma en ernstige hechtingsproblemen waarbij er ook ruimte is voor het opbouwen van je eigen identiteit: 100+ sessies.
Optimaliseren van je therapie
Regelmatig krijg ik de vraag hoe de therapie zo efficiënt mogelijk kan verlopen.
Ten eerste is het essentieel dat we binnen de sessies geen druk voelen om zo efficiënt mogelijk te werken. Dat werkt contra-productief.
Buiten de sessies zijn er wel dingen die je kunt doen om de therapie te optimaliseren. Hier wat mogelijkheden:
- voorafgaand aan elke sessie 15-30 minuten de tijd nemen om innerlijk tot rust te komen, bijvoorbeeld door de mediteren
- na afloop van elke sessie de feedback vragenlijsten invullen
- na afloop van elke sessie een kort verslagje voor jezelf schrijven met de belangrijkste ervaringen die je had tijdens de sessie
- schrijfopdrachten om bepaalde ervaringen/gevoelens/herinneringen die tijdens de sessie omhoog kwamen verder uit te diepen. Ik kan je hierbij helpen
- parallel aan de therapie regelmatig focussen (dit leer je tijdens de therapie) en/of mediteren
- samen met een vriend of partner reflecteren op de voorbije sessie
Mensen die kampen met uitstelgedrag of depressieve klachten zou ik willen adviseren dit niet proberen te doen. Gezien de klachten waarvoor ze in therapie komen, is de kans groot dat de optimalisatieplannen mislukken en alleen maar voor nog meer frustratie/zelfkritiek zorgen.
Feedback vragenlijsten
Na afloop van elke sessie krijg je één tot drie korte vragenlijsten. Deze vragenlijsten geven mij belangrijke informatie. Ik kan zo bijvoorbeeld zien:
- hoe jij de therapie ervaart. Wat voor jou in een sessie belangrijk was kan iets totaal anders zijn dan wat ik dacht dat belangrijk was
- of er dingen zijn die jij nog nodig hebt/die onbesproken bleven/waar je niet helemaal gelukkig over bent
- hoe je klachten zich ontwikkelen
Het staat je vrij om ervoor te kiezen geen vragenlijsten in te vullen. Maar ik kan het cliënten die moeite hebben met grenzen/eigen behoeften aan te geven zeker aanraden. Voor veel cliënten die hiermee moeite hebben voelt het als een relatief veilige manier om te experimenteren met het geven van feedback. Wees gerust: het invullen van de vragenlijsten betekent niet een verplichting om altijd het achterste van je tong te moeten laten zien.
Cliënten met vroegkinderlijk trauma/hechtingsgerelateerde klachten/sterk wantrouwen in relaties wil ik het sterk aanraden. Als ik met deze cliënten werk vormt de feedback uit de vragenlijsten regelmatig de belangrijkste input voor een sessie.
Voorafgaand aan elke nieuwe sessie lees ik de feedback over de vorige. Als jij een belangrijke behoefte of kritiekpunt aangeeft of als ik het idee heb dat het belangrijk is, dan kan ik terugkomen op de feedback. Weet dat ik de feedback met je bespreek vanuit een houding van volledige acceptatie, empathie en begrip. Als ik gekwetst of boos zou reageren zou ik mijn werk als therapeut niet goed doen.
Taal
Sessies kunnen plaatsvinden in het Nederlands, Engels en Duits.
Algemene voorwaarden & privacy beleid
Ik werk met deze algemene voorwaarden. Dit is mijn privacy beleid.